Gnalift Asansör Mühendislik | İstanbul

Hidrolik Asansörler

Hidrolik asansörler trafiği yoğun olmayan ve yukarıda makine dairesi yapılamayan yerlerde uygun çözümlerdir.

Hidrolik asansörler trafiği yoğun olmayan ve yukarıda makine dairesi yapılamayan yerlerde uygun çözümlerdir.

Bu sistemde, asansör kuyusu içerisinde; asansör kabini, taşıyıcı karkas, silindir piston sistemi, askı tertibatı, tamponlar varsa karşı ağırlık tertibatı bulunmaktadır.

Hidrolik asansörler, hidrolik pompa ünitesi aracılığıyla tahrik kabiliyetini sağlayan asansör sistemleridir. Hidrolik asansörlerde, aşağı yöne hareketlerde asansör kabininin kendi ağırlığı kullanılır. Hidrolik asansörün makine dairesi genellikle zemin katta olacak şekilde projelendirilir. Makine dairesinde, bir yağ kazanı ve bunun üzerinde hidrolik sistem, kumanda panosu ve hidrolik sıvısının içinden geçtiği hortumlar bulunmaktadır.

Hidrolik asansörler, yolcu ve yük taşımak için uygundur. Hidrolik asansörler, 2 ile 6 kat arasındaki yükseklikte 0.125 m/sn ile 1 m/sn hızlarında çalışabilir. Tek silindirli hidrolik asansörler, 1.000 kg ile 10.000 kg kadar ağırlığı, çift silindirli hidrolik asansörler, 10.000 kg ile 90.000 kg kadar ağırlığı taşıyabilirler.

Hidrolik asansör sistemini uygulayabilmek için kullanım amacı, taşıma kapasitesi, seyir mesafesi ve kuyu ölçüsü gibi teknik özelliklerin bilinmesi gerekir.

Hidrolik asansörlerde tasarımda esneklik mümkündür. Bütün bunların dışında sizin için tasarlanmış, size özel çözümler; arzuladığınız gibi uygulanır. Hidrolik asansörlerde basınç kaybını minimuma indirmek için makine dairesinin ilk katın yakınında olması tercih edilir, makine dairesi içinde hidrolik tank , kontrol paneli ve sigorta kutusu bulunur.

Hidrolik asansörlerin çalışma prensibini kısaca şöyle özetleyebiliriz, Kullanıcı, katlarda bulunan çağırma butonuna bastığında, makine dairesinde bulunan asansör kontrol panosu gerekli kayıtı alır ve hidrolik tank içindeki pompaya iletir. Pompa gerekli miktardaki yağı, yüksek basınca dayanıklı bağlantı hortumlarından geçirerek silindirin içine iter.Bu sayede piston hareket eder. Piston kabini taşıyan karkas sistemine makara yardımıyla halatlar ile (1/2 indirekt sistem) veya direk olarak (1/1 direkt sistem) bağlanmış olabilir. Pistonun hareketiyle beraber kabini taşıyan karkas sistemi de hareket eder ve kabin gerekli kata gelmiş olur.

Asansörün makine dairesi binanın herhangi bir yerinde serbestçe seçilebilir, ancak kuyuya bitişik olması tercih edilir.

Klasik asansörlerdeki kuyu üstündeki makine dairesi maliyeti ortadan kalkar, enerji besleme hatları kısalır.

Makine dairesinde titreşim oluşmaz,

çatı konstrüksiyonunda hidrolik asansör mimarlara özgürlük tanır, asansörün teras katına da ulaşması mümkündür.

Asansörün getireceği statik ve dinamik yüklerin direk tabana iletilmesi, kolon, kiriş ve perde betonarmesinde tasarruf sağlar, Karşı ağırlık ve ona ait raylar olmadığından aynı asansör kuyusunda daha büyük kapasiteli asansör montajı mümkündür.

Klasik asansörlere kıyasla taşıma kapasitesinde çok daha yüksek toleransa sahiptir.

Tahrik motoru sadece asansör yukarı yönde giderken çalışır, aşağı yönde ise sistem kendi ağırlığı ile hareket eder. Bu avantaj herhangi bir olası arızada ( enerji kesilmesi, sigorta atması gibi) ilave enerji kaynakları olmadan kabinin aşağı yönde hareketini sağlar. İniş hızı, çıkış hızına bağımlı olmadan yükseltilebilir. Bu avantaj, motor gücünü yükseltmeden, bina trafiğinin arttırılmasında kullanılabilir.

Kademesiz hız ayarlı hareket,

Darbesiz kakış ve duruş,

Otomatik seviyeleme, sürekli hassas kat ayarı gibi özellikler hidrolik asansörde standarttır.

Hidrolik asansörlerde, Elektrikli asansörlere oranla daha az eleman (karşı ağırlık, fren balataları vs) mevcuttur. Dolaysıyla, montaj daha süratlidir ve bakım hizmeti -yani işletme- daha kolay ve ekonomiktir.

Elektrik kesintisinde,otomatik olarak yağı kendisi boşaltarak asansörün en yakın kata getirilmesini sağlar.

İlave bir elektronik devre ile kapının otomatik açılması sağlanır.

önemli! Hidrolik asansörünüzü mutlaka, yetkili asansör bakım firmaları tarafından periyodik ve genel asansör bakımı yaptırılmalıdır.

 

İnsan hayatı her şeyden önemli ve değerlidir.